Ukhuwah : Keimanan adalah Paksi



Tema minggu ni ialah UKHUWAH. Nampak simple namun banyak dan sangat dalam maknanya.

First and foremost, ukhuwah ni adalah jalinan persahabatan. Dari sudut yang aku faham, sahabat ialah seseorang yang akan menarik kita di saat kita selangkah lagi untuk masuk ke neraka. Sahabat ni akan berpimpin tangan dengan kita untuk ke syurgaNya.

Allah akan uji hamba2 nya untuk tengok kita ni boleh hadapi masalah atau tak. Dalam konteks ukhuwah ni, Allah uji persahabatan itu dengan sedikit perselisihan faham. Yang penting sekali macamana kita solve the trivial problem.

Jangan pernah jump into conclusion without finding the main reasons dulu. Kita ni manusia , so banyak buat silap. Jangan terus menghukum kalau ada perselisihan faham. Sebaliknya kita haruslah berbincang, guna cara Islam ajar, Musyawwarah, sesungguhnya itu lebih baik.

Last but not least, ada 3 peringkat ukhuwah yang dapat aku faham :
1. Husnudzon
2. Perkongsian 50/50
3. ITSAR (sangat susah untuk capai tahap ini.)



Conclusion : Usrah ni sangat best. Thanks sangat2 kpd kak Fatin Najwa sbb sudi beri input yang sangat membina. Insyallah aku akan perbaiki diri aku kearah lebih baik. JUST IGNORE WHAT PEOPLE SAID. THEY HAD MOUTH, kalau dah penat mengata, diamlah depa tu.

ASSALAMUALAIKUM. :)


p/s :  gambar tu untuk fail SUMUR. :D

No comments: