Tadabbur ayat

Allah ta’ala berfirman :

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا ادْخُلُوا فِي السِّلْمِ كَافَّةً وَلا تَتَّبِعُوا خُطُوَاتِ الشَّيْطَانِ إِنَّهُ لَكُمْ عَدُوٌّ مُبِي

(البقرة:208)

“Wahai orang-orang yang beriman, masuklah kalian ke dalam Islam secara keseluruhannya, dan janganlah kamu mengikuti langkah-langkah syaitan. Sesungguhnya syaitan itu musuh yang nyata bagi kalian.”

(Al Baqarah : 208)

Dalam ayat ini jelas menunjukkan tentang keimanan. Allah ta’ala berfirman ” Wahai orang-orang yang beriman” Maksudnya di sini Allah memuliakan orang orang yang beriman.

 berdasarkan firman Allah ta’ala : ” Wahai orang-orang yang beriman, masuklah kalian ke dalam Islam secara keseluruhannya.” Sesungguhnya manusia diperintahkan untuk menjalankan suatu perintah supaya mereka terus menerus istiqamah dalam menjalankannya. Dalam setiap perbuatan kita menuju ke jalan Allah perlu istiqamah . taat melaksanakan ajaran Islam sepenuhnya, jangan setengah-setengah, jangan seperti mengerjakan ibadah puasa pada bulan Ramadan tetapi solat lima waktu ditinggalkan.

Dan janganlah kalian mengikuti langkah-langkah syaitan” Maksudnya : janganlah mengikuti gaya hidup syaitan, kerana Allah telah menjelaskan di ayat yang lain bahawa syaitan itu hanya memerintahkan untuk berbuat fahsya’ dan kemungkaran. Maka  jika orang itu berakal dia tak akan mudah termakan dengan godaan syaitan, tidak mungkin seseorang itu rela dan ridha untuk berbuat fahsya’ dan kemungkaran. syaitan juga adalah musuh bagi kita semua.

No comments: