Washing machine Hatimu !

Perkara xbaik umpama debu. Walau cmna pun kita elak, pasti akan ada yg melekat pada tubuh kita everyday. Apalagi di dunia fana lani. Begitulah juga hati kita.
*analogi awesome*
Macamana pon kita jaga pasti akan ada 'kotoran' yg melekat. Kotoran = dosa

Ironically , ada few ways utk bersihkan kotoran yang terpalit di hati kita. Termasuklah :-

1. Dekatkan diri dgn Al Quran
-jgn jadikan Quran ni hanya hiasan di rumahmu. Sebaliknya bacalah ia. Satu mukasurat sehari pun dah memadai.
*tudia sibuk sgt ke bang?* paling penting hayati tafsirnya. Better lg kalau hadam isi kandungan nya dan amalkan isinya. Baru Muslim Professional !

2. Usaha tinggalkan kejahatan
- no one is perfect.  Paling penting adalah kita menyesal dgn kesilapan yang kita buat dan benar2 berazam utk tinggalkannya.

3. Berteman dengan orang baik
- no man is an island baby. Lidi sebatang pasti amat mudah dipatahkan bnding dgn segenggam lidi kan?  So it is really penting utk punya sahabt yang akan nasihat kita agar terus istiqamah atas jalan kebaikan.

4. Jaga solatmu
- cuba solat awal waktu.  Jangan tangguh. Seboleh mungkin tinggalkan jrusam duniawi yg kita buat dan bersegeralah menyahut seruan Allah.

Hanya yang sedikit inilah yang aku tahu , aku tulis ia untukmu, maka berkongsilah denganku apa yang kau tahu.


Assalamualaikum.

*Jangan futur sahabat seperjuangan ku. Allah ada !*

No comments: