Washing machine Hatimu !

Perkara xbaik umpama debu. Walau cmna pun kita elak, pasti akan ada yg melekat pada tubuh kita everyday. Apalagi di dunia fana lani. Begitulah juga hati kita.
*analogi awesome*
Macamana pon kita jaga pasti akan ada 'kotoran' yg melekat. Kotoran = dosa

Ironically , ada few ways utk bersihkan kotoran yang terpalit di hati kita. Termasuklah :-

1. Dekatkan diri dgn Al Quran
-jgn jadikan Quran ni hanya hiasan di rumahmu. Sebaliknya bacalah ia. Satu mukasurat sehari pun dah memadai.
*tudia sibuk sgt ke bang?* paling penting hayati tafsirnya. Better lg kalau hadam isi kandungan nya dan amalkan isinya. Baru Muslim Professional !

2. Usaha tinggalkan kejahatan
- no one is perfect.  Paling penting adalah kita menyesal dgn kesilapan yang kita buat dan benar2 berazam utk tinggalkannya.

3. Berteman dengan orang baik
- no man is an island baby. Lidi sebatang pasti amat mudah dipatahkan bnding dgn segenggam lidi kan?  So it is really penting utk punya sahabt yang akan nasihat kita agar terus istiqamah atas jalan kebaikan.

4. Jaga solatmu
- cuba solat awal waktu.  Jangan tangguh. Seboleh mungkin tinggalkan jrusam duniawi yg kita buat dan bersegeralah menyahut seruan Allah.

Hanya yang sedikit inilah yang aku tahu , aku tulis ia untukmu, maka berkongsilah denganku apa yang kau tahu.


Assalamualaikum.

*Jangan futur sahabat seperjuangan ku. Allah ada !*

Ceritera 28 Ogos

Pengakhiran kepada sebuah permulaan, or what ?

*Couple
*Chat dgn ajnabi
*Sodorm
*Tak hormat org lebih tua
*Kekorean melampau
***and the list goes on and on.

Bila guna cara lembut, tak masuk. Guna cara keras sikit kata toture. What did actually you want dear ?
Sedih sangat bila tau yg org yg selama ni nampak baik mulia sopan tapi akhirnya chat dgn laki , ada adik angkat laki bagai. Amboi .
Kami tak menyibuk pasal hampa tapi sbb kalian bawah kami semua jadi kalau kalian buat salah too obviously of course tercalit sama kotoran tu. Org lain akan cakap kami gagal.
YA HAKIKATNYA MEMANG GAGAL PUN

Ingat ya, kita sekolah agama. Bawak imej agama. Kalau iman pun goyah, cmna nak selamatkan diri nti? Fitnah makin meluas kini wahai jika kau sedar !!

Conversly, tunding jari kata dia tu dia ni nak cakap dia buat salah. Yang kau tu takdak salah la? Kau lagi dahsyat mungkin. Siap bermesej bagai.
Tidakkah secalit pun keinsafan dalam hatimu?
Bila lagi nak sedar, dunia sudah nazak !

Semua sama. Tunding sejari, 4 jari mai blik kat kita. Sama ja,  sodom mengumpat sana sini.
Too much talam dua muka actually. 
Semoga pintu taubat Allah masih terbuka.

Aku juga hina.
Aku insan marhaen.
Buat dosa tak lepas.
Sbb tu gunanya taubat. Allah nak kita sayang Dia , rapat dgn Dia , tapi at fact kenapa kita jauhkan diri dari Dia.???
Argh !!
Susah nak jawab persoalan ni.
Form 2 ka form 4 ka smua sama ja termasuk AKU.

Maaf buat yang terluka.
Nak marah atau apa2 sahaja, jumpa depan2.
Orang yang cakap belakang ni ,

PENAKUT .

Aku malu padamu wahai Rasulullah :'(

Lastly ,
" JANGAN LEMAH DALAM BERBUAT KEBAIKAN.
JANGAN SESEKALI RASA MEGAH DENGAN BERBUAT KEJAHATAN "

Anugerah Cemerlang 2014

Takbalik hehe.