ALONE...Again.


Assalamualaikum and hi there peeps.Today is such a great day to post my entry because it was such a very long time since Ramadan I don't post any entry.Do you see the title above? Yes,I'm alone.
I was a bit dissappointed because I can't attend my cousin's wedding but all my siblings and other relatives were having such a delighted time there.The reason why I can't go there is I'm having my final exam and I'm staying in HOSTEL. Someday I were thinking about,do hostelite do not deserve to be happy because they were tied by rigid rules?? Or they have to wait until they're seniors? Oh,such unfair this matter..
My family now in Ipoh because today is my cousin wedding occasion an in the evening they gonna fetch me soon at Arina's house.The most part of my jealousy is towards my youngest sister..You know why?? She can play with all my nephews and nieces happily and then she send me reports about their happiness.But I feel grateful because my parents don't forget me although I'm very far from them.My mom recite Yasin for me during exam praying for my success..But, through all the obstacles I've through now I know that I am doing my JIHAD towards 9A's Final Exam..Nevermind I just have to sacrifice my enjoyable time to study hard and get good results.Be like me. :)

# I love my family so much.Happy Wedding Day to Abg Amin Yusoff and Kak Rusyaifiza. May Allah bless both of you forever. Amin.

Ramadhan Kareem~




1.Dibelenggu para syaitan dan jin. 

Menurut Imam As-Syafie hanya jin dan syaitan yang bengis sahaja dibelenggu, manakala yang lain masih bebas lalu kerana itu masih terdapat yang membuat maksiat di bulan ini.
“Apabila tiba awal malam dalam bulan Ramadhan, diikat semua syaitan dan jin-jin yang derhaka - (Riwayat at-Tirmizi dan Ibn Majah)
Menurut Imam Abu Hanifah pula, semua jin dan syaitan dibelenggu. Namun masih ada orang melakukan kejahatan kerana syaitan telah menggunakan 11 bulan untuk menerapkan nilai-nilai buruk dalam diri kita. Kebiasaan buruk ini mampu mendorong seseorang kearah kejahatan walau di ketika Syaitan di belenggu.Jadi dalam 1 bulan inilah kita harus ambil peluang utuk menyucikan segalanya.
Abu Hurairah r.a. berkata, Rasulullah s.a.w. bersabda; “Apabila masuk bulan Ramadhan terbukalah pintu-pintu syurga dan terkuncilah segala pintu neraka manakala sekelian syaitan dirantai dan dibuka segala pintu rahmat.”(Bukhari & Muslim)
2. Amalan sunat diberi pahala fardhu dan fardhu diganda 70 kali.
“Menunaikan yang sunat diberi balasan pahala fardu dan amal fardu diberi balasan 70 kali ganda. Sebagai contoh solat Jumaat, sekiranya ada 5 kali Jumaat pada bulan itu, maka 5 x 70 = 350 Jumaat di luar Ramadhan, bersamaan 7 tahun solat jumaat. Pahala solat Jumaat sama dengan pahala haji bagi orang miskin yang tidak mampu mengerjakan haji. Solat Jumaat pada minggu akhir Ramadhan adalah solat Jumaat yang istimewa. Qadha solat fardhu juga diberi 70 kali ganda pahala.
“Daripada Salman r.a. ia berkata: Telah berkhutbah Rasulullah S.A.W. pada hari terakhir bulan Syaaban dan sabdanya:- Wahai manusia sesungguhnya telah datang kepada kamu satu bulan yang agung lagi penuh keberkatan (bulan Ramadhan) iaitu bulan yang ada padanya satu malam yang lebih baik daripada seribu bulan, bulan yang Allah jadikan berpuasa padanya suatu kewajipan dan berqiamullail (beribadat pada malam-malamnya) sebagai amalan sunat.
Sesiapa yang mendekatkan dirinya kepada Allah pada bulan itu dengan melakukan amalan kebajikan (amalan sunat) maka ia mendapat pahala seperti melaksanakan perintah yang wajib dan sesiapa yang melakukan suatu amalan yang wajib pada bulan Ramadhan maka ia mendapat pahala seperti orang yang melakukan tujuh puluh (70) amalan fardhu.”.
Dari Abu Hurairah r.a., dari Nabi Muhammad s.a.w., sabdanya: 
“Apabila bermula malam yang pertama dari bulan Ramadhan .. menyerulah malaikat, katanya: “Wahai orang-orang yang mahukan kebaikan! Tampillah mengerjakannya dan wahai orang-orang yang hendak melakukan kejahatan! Berhentilah dari meneruskannya; (ketahuilah), Allah Taala banyak membebaskan orang-orang yang dijanjikan dengan neraka – daripada memasukinya”. Seruan dan keampunan yang demikian, diberikan pada tiap-tiap malam (dalam bulan Ramadhan).” (Riwayat Tirmizi dan Nasa’i)

3. Pintu neraka ditutup.
Pada bulan Ramadhan, kepanasannya tidak sampai ke alam barzakh (alam perantaran). Seksaan dihentikan pada bulan ini. Sesiapa yang mati dibulan Ramadhan tidak diseksa dan disoal oleh Malaikat Mungkar dan Nakir. Ada yang berpendapat ia ditangguh sehingga lepas Ramadhan.

4. Dibuka semua pintu syurga.
Dari Abu Hurairah r.a., bahawa Rasulullah s.a.w. bersabda: “Apabila datang bulan Ramadhan, terbukalah pintu-pintu syurga”.(Hadith Sahih – Riwayat Bukhari). Banyak rahmat diturunkan pada bulan ini. Orang mukmin ditambah rezekinya seperti makanan yang sedap-sedap semuanya ada di bulan ini. Orang-orang miskin juga dapat menikmatinya pada bulan ini.

5. Allah perhiaskan syurga.
Allah percantikkan syurga yang sememangnya cantik. Bagaimana? Tidak terfikir oleh akal manusia. Bidadari berpantun minta disegerakan bertemu bakal suaminya di syurga.
Bahawa syurga berlenggang-lenggang ia dan berhias dari setahun ke setahun kerana masuknya bulan Ramadhan . Pada awal bulan Ramadhan bertiup angina di bawah Arasy dan bergeraklah daun kayu dengan longlai di bawah syurga, terdengarlah desiran daun kayu, hembusan bayu syurga yang teramat indahnya, seni rentak lagunya menawan seluruh perasaan nurani. Maka berhiaslah bidadari sekaliannya hingga berdirilah di atas puncak mercu syurga itu, lantas bersuaralah bidadari : Adakah orang yang hendak meminang kami kepada Allah ? Lalu bidadari lain pula bertanya : Apakah nama malam ini ? Jawab Malik Ridhwan , hai bidadari yang cantik manis, inilah malam Ramadhan .
6. Dilepaskan tahanan neraka
Dalam bulan Ramadahan (di akhirat juga masih ada bulan Ramadhan) Rasulullah Shalallahu ‘alaihi wasalam bersabda (yang ertinya): “Allah memiliki hamba-hamba yang dibebaskan dari neraka setiap siang dan malam bulan Ramadhan, dan semua orang muslim yang berdo’a akan dikabulkan do’anya.” 

7.Ramadhan ialah tetamu yang mendatangkan keampunan Allah
Dalam sebuah hadis, Rasulullah saw bersabda yang bermaksud:
Telah datang kepadamu Ramadan, penghulu segala bulan.Maka selamat datanglah kepadanya, telah datang kepadanya bulan puasa yang membawa segala rupa keberkatan, maka alangkah mulianya tetamu yang datang itu.” Layanlah tetamu mengikut apa yang dia suka, misalnya jika dia suka makan ikan, hidangkanlah masakan ikan. Sepertimana orang yang melayan tetamu dengan baik, seluruh ahli rumah itu akan diberi keampunan setelah tetamu itu pulang, begitu juga Ramadhan, jika kita mengikut kehendak dan disiplin yang ditetapkan pada bulan itu, maka kita juga akan mendapat keampunan.

Dari Abu Hurairah r.a., dari Nabi Muhammad s.a.w. sabdanya: “Sesiapa yang mengerjakan puasa bulan Ramadhan dengan keadaan beriman dan mengharapkan rahmat Allah Taala, nescaya diampunkan baginya dosa-dosanya yang telah lalu“. (Hadith Sahih – Riwayat Bukhari dan Muslim)
Dari Abu Hurairah r.a., katanya: Rasulullah s.a.w. bersabda: “Sesiapa yang tidak meninggalkan kata-kata dusta dan beramal dengannya dan perbuatan liar yang lazimnya dilakukan oleh orang-orang jahil, maka tiada bagi Allah sesuatu hajat tentang ia meninggalkan makanannya dan minumannya”.(Hadith Sahih – Riwayat Bukhari dan Abu Daud)
8. Tawaran Pengampunan dosa lepas dan akan datang
Dari Abu Hurairah r.a., dari Nabi Muhammad s.a.w. sabdanya: 
Sesiapa yang mengerjakan puasa bulan Ramadhan dengan keadaan beriman dan mengharapkan rahmat Allah Taala, nescaya diampunkan baginya dosa-dosanya yang telah lalu“. (Hadith Sahih – Riwayat Bukhari dan Muslim)

Dari Abu Hurairah r.a berkata: “Adalah Rasulullah SAW menggalakkan qiyamullail (solat malam) di bulan Ramadhan tanpa memerintahkan secara wajib, baginda bersabda: 
“Sesiapa yang solat malam di bulan Ramadhan kerana beriman dan mengharapkan pahala daripada Allah, maka diampuni baginya dosa yang telah lalu.”
Diriwayatkan oleh Abu Hurairah bahawa Ar-Rasul SAW telah bersabda: 
"Sesiapa yang berpuasa dengan penuh keimanan dan keikhlasan akan diampunkan dosanya yang telah lalu dan dosanya yang akan datang, sesiapa yang menghidupkan qiyamullail dengan penuh keimanan dan keikhlasan akan diampunkan dosanya yang telah lalu dan yang akan datang.
Rasulullah bersabda 
“Sialah (rugilah) puasa orang yang tidak mendapat keampunan”.

Mereka.

Hola..Assalamualaikum peeps..Kabar anda bagaimana?? Just today want to share about my kerinduan kepada kak senior batch 0711..wahwah..terasa kehilangan mereka..tuptup depa dhh nak masok dah U..so, Semoga dapat mengharungi cabaran dlm their newwwwww  LiFee..~
First of all... the happy her, Siti Farzana Rosley
dia sangatlahh ohsemm dan suka senyumm..Wish you all the best kak! Don't ever forget me.. Klau kahwin ajak tau.!

hah,yang tdg hitam pulokk ,Kak Nursaffrina Ropiee.. the paling hingaq dalam dormm ..haha..I miss the memoriess soo badly :(


hhaa..the last onee... kakak Cina..hhehe..dia sangatlahh baik..Tangan seni wokk...Kak yg atas tu pon pndai gakk.. Goodluck for your further studies kak.! Wishing u all the best
*dia lahh kak angkat aku tapi telah dirampas oleh Athirah..(kejamnyaa ayat..kamiKONGSI) wahhaa bole pulakk kongsi..




So that's all for today..,Bubblebye dear peeps and Jupiter-lings... ngehngehngeh..~.~


P/s: Latihan Bicara Berirama xjadi...It's amazing you.!! :P

Aha.!

Assalamualaikum.. santapan untuk harinie...aku baru edit gambaa.. bestnyaa edit2 nihh...org yg dah terer mesti gelak bila tengok aku..aku xkisah..janji aku hapii... :)


aku menyukainyaa.! mak aku pndai buat candid..bhahhahaa..~


this is my sister..she is the one who're very ethusiasm and ask me to take her pics banyak2.. itu sangat amusing okay. *guna ayat bombastic pulak!..xpa laa..


my sister(tengah)..aku sangat berbangga dengan beliau..jadi Boss for site dkt UTP..Congrats.! tengok mata mereka..hitam dan cantik.!


and last skali..my very lovelylovely cousin..Kak Ima..She's staying in Auckland now..baru2 ni their 5th anniversary.. wishing you happy forever with your familyy..
the TwoAmazingKids: Abg Rayyan and Adik Aydan. LOVETHEMMILLIONZILLIONTIMES.!



So,that;s for today.. A very pulchitrunidous goodbye semuaa..!!!!! 



Assalamualaikum and hello peeps! #sambil melambai tangan dan buat muka mintak penampaq..lama xupdate blog an? so,cuti2 ni rugilah kalau xguna masa yang emas (?) utk tulih entry..but today I just want to share a story or something secret..*tudiaa semua pakat nak continue baca..(sambil membuat muka yakin)..
Yaa! benda rahsia itu adalahh.. Camane aku edit GAMBAR siap dengan bohh makeup lagii.. 
Afellowsaid:: laa tu jaa kaa?? aku pon reti..buang masa jaa aku bukak blog hangg..bek aku layan Mr The All Shared lagii baguihh..Terserah laa kalau nak baca ka xmau..this entri is specially dedicated to my besties forever and ever never end (panjanggnyaa), iaitu Wani <3..kesian kat diaa..die teringin nak tau website apa aku pakai utk edit gambaa.. contohnyaa camnie..


hahha..cantikknyaa diaa..~
So, hampa bukakk laa PicMonkey..nama cam lawakk,tapi enjoy aa bukak website tuu..dapat buang kedut.!! so, makcik2,nenek2 tu yang nak nmpk muda., soh laa cucu2 hampa bukak website nii...sure cantik !
#justkiddding..satgi tok aku tau mampus.~

So,Wani, get enjoy there..P/s: aku nak bagitau yang aku dah siap 6 essay.hehhe..mesti hg banyak lagii ann..? xpa gudluck dear... <3

Goodbye and Assalamualaikum..nahh,santapan rohani untokk hampa.
|
|
|
|




I wish I could tell you, Mom
how much you mean to me....
But there are no words to say
how much I admire you...
how much I appreciate you...
how much I thank you
for everything you've done. 

 “Allah, please, be with Mom in a special way.
Give her Your blessings throughout the day.
Show her the meaning, the reason for her to stay.
Let Your angels guard her; don’t let her go astray.
Help her see the good of Your work; keep the evil away.
Keep her smiling; dry her tears, if You may.
Let her that whenever there’s trouble,
She can turn to You; You’ll help her struggle.
Let her know that here on Earth,
She’ll never know what she’s really worth,
But up there, up there in Heaven,
She’s guarded by an angel, no, make that seven:


 I know how often I took you for granted
when I was growing up.
I always assumed you'd be there
when I needed you...
and you always were. 
But I never really thought about what that meant
till I got older and began to realize
how often your time and energy were devoted to me.
so now, for all the times I didn't say it before,
thank you, Mom...I love you so very much!
 
Happy Mother's Day to all mother's in the world .I just want to tell you that your children love you so much although they never wish it to you.. <3






 Salam..macam besa minggu balik ja aku boleh update blog..Doing presentation for PPT soon...Ughh...Sekarang dah pakai BAND~ ada band 1-6..macam2 lahh kementrian dok buat kt pelajar..makin lama makin susah nak dpt good result..
 Aku xmau tulih pasal exam..tapi nk kongsi betapa 'happy'nya aku...benda ni jadi hari Rabu(2 Mei 2012) time semayang Asar..masa dok layan Al-Mathurat,tetiba kawan aku,Adibah cari aku kata ayah aku mai..aku tekejut gakk aa sebab haritu time call ibu,ibu kata abah nk p Lumut..aku macam xpercaya tapi buat2 pecaya stg kesian kat Adibah plk kann..hahaa..Bila aku keluaq,tengok kat Astaka, "eh2 memang Abahlah..!!" time dok pkai kasut tu aku dok sebak sbb abah sanggup visit aku sblm abah p Lumut..masa aku salam dgn abah,aku mmg nk nangis tapi aku tahan..sebab aku terlalu rindu kat abah,besalahh 2 bulan abah xbalik Penang..mmg time tu aku rasa terharu gilaa( aku pun pelik sebab selama ni xpernah jadi camni..) abah mai sat ja sbb driver dok semayang kt surau.pastu sebelum balik abah kata buat elo2 periksa nanti..Aku senyum ja..bila abah dh balik,aku naik dorm dan buat hujan..mmg kuat jgk aa mcam orang gila,..so what? aku kisah apa?? aku sayangg abah aku..
  Kadang2 aku bersyukur sebab Allah uji aku dengan dugaan ibu dgn abah xambi aku balik rumah sbb sibuk kat KL dgn adik aku lagi..dari dulu lagi abah dah suruh kami 4 beradik berdikari..dan aku rasa aku dah boleh 'stand on my own foot'..malaihlaa...aku akan jadi org first p belajaq kt oversea(INSYALLAH) sbb kak dgn abg aku dh dok kt Malaysia.....so,conclusionnya..aku rindu semua family aku tapi yg paling aku rindu mak aku.. I love my exultant familyy..
  Ada satu haritu aku kol mak aku and tanya dok buat apa..mak aku cakap dok siap2 p kenduri..semua ahli kluarga aku ada..aku sorang jaa telepas kt sini..xpaa laa..nasib.. But I hope they won't forget me cause I love them sooo much.!!!!!!!! ending dia... aku nangiss..anak manja..~
Moral value: sapa yang ada family dok dekat dengan dia,hargailah mereka kerana mungkin satu hari nanti anda akan merindui mereka sangat-sangat.dan waktu itulah hampa rasa dosa2 hampa dekat keluarga hampa akan menghantui hampa..segeralah bertaubat. LOVE YOUR FAMILY! :)
                                                          
p/s: aku rasa sekarang BI aku dh ada improvement lepas tcer Lela byk tunjuk ajar..Thanks teacher.!!


Assalamualaikum w.b.t..Minggu ni budak ostel balik..,then my mum xbalik sebab adik aku ada xtra class and abah p Sarawak for work...So,aku dok rmh Ida Arina,my friend smpai Ahad ni..kadang2 sedih jugak laa sebab mak org len dpt mai tengok anak depa,amek anak depa bokbalik umah and spent time together..pastu share prob semua dgn family..but ME?? Just alone here~ kakak: UTP..adam: tempat dia la..ibu,abah n bi: KL..tapi aku xlaa kesahh sangat sbb aku taw depa sibuk..patu kak dorm aku tanya "bole ampa duk tnpa mak hampa..kami xboleh..mesti nti nangis pnye".. emm...ntahhla kak...terpaksa kott...Tp walaupun mak aku xdak,aku xbole jdi mcm budak malas..kena blajar rajin2 nk buktikan yg aku bole berdikari..mmg tu pun prinsip  family aku..hemm...ok lahh..nak buat homework...wslm~ #rumah Ida cantik sangatt..


p/s: Ma,Abah..I Miss You so Much.bye~

Alhamdulillah..



Assalamualaikum..Akhirnya dapat jugakk editt blogg bagi cantik mcm biasa..huhh..jenoh gak laa...Nasib ada orang tolong..Sorii kalau buruk..~

nothing

hai..selamat malam..

Wordless Wednesday


Salam..tengokk dak gambar atas..wow! seryes smart gilaaa.....

berasa tertekan.~



quotediaryofficial:

CLICK HERE for more life, love, friendship and inspiring quotes!


Salam..today I wanna share something suprising.. It was, AKU TAK BUAT SATU HOMEWORK LAGI. geggegegeggegegegeggege... dah hari Rabu dh oiii..! bila aku pikiaq balik,ni semua salah teknologi sebab cipta laptop,phones semuaa..habihh semua budak2 xbolehh buat homework..arrgghhhhhhhhhh.. nk pau sapa soh buadd nii...tensionnyaaa.....sapa nak tolong...?? kalau kak aku ada,tak jadi macam niii....hurmm...

kisahkisahkisah



Salam..cuti ni hampa p mana?? Aku xgi mana pon..just dok rumah nenda tersayang sampai abih cuti..aku kena jaga tok aku because she just had done the pembedahan for mata beliau..boh kanta baru sebab ada kartrek and blablabla..so,start dari kerja rumah sampai kerja dapur semua aku kena buat...first tu rasa mcm 'ergghhh' jugakk tapi bila dah lama2 best jugak tolong org..dapat PAHALA kan?? pengajaran yang aku dapat dr buat keja nihh adalah aku dah pndai masak..yg paling best 'nasi goreng berapi' haa...hampa xtau cmna nk buadd tapi hakikatnya aku taw..hhahhehooheohoe..~tapi yg aku nak cita pasal buat cekodok tak jadi..
 Kisah bermula bila anti ros bagi pisang kaler hijau yang dan masakk dan sgt sesuai utk dibuat cekodok..so,aku dgn eagernya nk try laaa...aku pun boh la bahan2 diaa mcm lenyek pisang,boh gulagaram,tepung sikit...tapi silap aku sbb xbiarkan dia jd keras dulu..lps boh semua tu aku teroih gorengg....nak taw x jadi apaa?? jadi macam apom lenggang..hahhaa...hodoh siot.!!! dah la hitamm,tak masak sekerat pulakk..mmg gilaa laa...
nasibb baik tok aku p hospital p check up mata...then,petang tu anti jan mai pastu aku soh dia ajar buat cokodok...hahhaa..beza sungguh dengan yang aku buad..xpaa baru belajarrr....that's all....bYe .=.='


cekodok.cekodok.cekodok..~

Speechless~

aku malaih nak editt belog...jom layann~